Search This Blog

Monday 26 November 2018

Open brief aan Minister-President Mark Rutte, teneinde mijn complimenten over te brengen mbt zijn visie op het Europese Leger.


Almere, 26 november 2018

Aan:   Zijne Excellentie M. Rutte,
Minister-President van het Koninkrijk der Nederlanden

Betreft: Open brief teneinde mijn complimenten over te brengen mbt je visie op het Europese Leger

Uwe Excellentie de Minister-President / Beste Mark,

Ik wilde je eerst een SMS sturen, omdat ik van CEO Paul Polman van Unilever had gehoord dat je dan binnen twee minuten terug zou bellen. 

Maar ten eerste had ik je telefoonnummer niet en ik wilde je daarnaast niet storen bij je lange gesprekken met Paul en je belangrijke werk in en buiten de Tweede Kamer. Ik respecteer natuurlijk hoe druk je het hebt bij het besturen van ons gave land en weet dat je niet graag gestoord wordt hierbij; zelfs niet voor complimenten.

Toch wil ik heel graag mijn complimenten aan je overbrengen ten aanzien van je visie op het Europese Leger. Je hebt groot gelijk in de keuze die je daarbij namens ons allemaal gemaakt hebt. “Nederland ziet daar niets in” had je gezegd en ik was het roerend met je eens!

Het is namelijk heel verstandig om de veiligheid van je land bijna volledig af te laten hangen van een machtig land met een president, die naast een ogenschijnlijk zware narcistische stoornis, psychopatische trekjes lijkt te hebben die hem zeer onvoorspelbaar maken in zijn gedrag.

Een president die er geen been in ziet om het belang van zijn eigen land volkomen op de eerste plaats te stellen en daarbij zijn oudste vrienden en geallieerden te schofferen en kleineren. Een president ook die nieuwe vrienden aan de borst koestert, die de non-proliferatie van nucleaire wapens in de wereld proberen te omzeilen.

Een president bovendien die er rond voor uitkomt dat hij een politieke moord in de ambassade van een nauw bevriende handelspartner in het Midden-Oosten graag met de mantel der liefde bedekt. En dat, omdat de vermoedelijke opdrachtgever van deze moord – die tevens de de facto leider van het land is – voor miljarden aan wapens en andere goederen bij hem bestelt, om daarmee  een ander land volledig te ontwrichten en de bevolking van dat land te vermoorden en /of uit te hongeren. En tevens omdat die opdrachtgever een zakenvriend is van de schoonzoon van deze president; een schoonzoon die politiek veel in de melk te brokkelen heeft.

Ook is het wijs om je defensie volledig toe te vertrouwen aan een instelling die eigenlijk 30 jaar geleden al afgeschaft had moeten worden, vanwege het verstrijken van zijn raison d’être en het mandaat waarop deze organisatie gegrondvest was.  Want de NATO was voorheen uitsluitend gericht op verdediging van het vrije Westen tegen agressie vanuit het Oostblok.

Maar de NATO heeft na het beëindigen van de Koude Oorlog veel energie gestoken in het blijven voortbestaan en in het uitbreiden van zowel zijn omvang met allerlei nieuwe landen in Midden- en Oost-Europa, als zijn mandaat naar andere vormen van (kleinschaliger) oorlogsvoering en vredebewaking.

Bovendien is de opperbevelhebber van deze instelling – dezelfde president die ik hiervoor al noemde –  je er doorlopend aan het herinneren dat je – samen met de andere Europese landen – een klaploper bent, die veel te weinig betaalt voor het lidmaatschap ervan. Reken maar dat hij ons komt redden, als de situatie in het Oosten tussen Rusland en Oekraïne volledig uit de hand loopt.

Ook is het natuurlijk totaal geen probleem dat één van de belangrijkste landen in de NATO een slepend dispuut heeft met één van de andere landen in de NATO, dat wél lid is van de EU. Over verdeling van het aan elkaar grenzende grondgebied. En daarbij een president heeft die ook niet vrij lijkt van narcistische trekken en ook een tamelijk paranoïde indruk maakt op sommige momenten.  Een president die zijn eigen politieke belangen ook al voorrang lijkt te geven op de belangen van zijn NATO-partners, als het er op aankomt.

Want laten we eerlijk zijn, het risico dat Nederland en Europa vermalen worden in een oplaaiend conflict tussen Rusland en de Oekraïne is bijna nihil. Om nog maar te zwijgen van het aanzwellende handelsconflict tussen de twee machtigste landen in de wereld: over export die gesubsidieerd plaatsvindt onder de kostprijs en enorme importtoeslagen die dat moeten bemoeilijken. Ingeleid door die president die al zoveel vaker in deze brief genoemd werd.

What could possibly go wrong?!

President Trump – want die is het – zorgt er vast wel weer voor dat alles voor Nederland en Europa op zijn pootjes  terecht komt. En zorgt er ook voor dat Nederland en Europa op faire wijze handel kunnen blijven drijven met de Verenigde Staten.

En mocht één van deze twee conflicten totaal uit de hand lopen, dan verklaren we onszelf toch weer neutraal?! Dat werkte 104 jaar geleden ook al zo goed. Grote oorlog?! Me dunkt! Geen last van gehad!

En dat Europa is toch al zo’n suf zooitje. Eén van de leden is inmiddels al gillend opgestapt. En de rest loopt alleen maar te ruziën over hun binnenlandse politiek en hun strijd tegen die vervelende pers en lastige burgers en/of te sjoemelen met zijn begroting. En bij die Macron en zo’n Merkel voel je je als Nederland toch helemaal niet thuis. Daarom vertrouw je natuurlijk op de Verenigde Staten!

Bij elkaar gebracht is het economisch misschien allemaal wel heel groot binnen de EU, maar voor de rest doen ze er weinig toe. Zonde om daar teveel geld aan te spenderen. Qua verdediging is het toch maar: ieder voor zich en de NATO voor ons allen. Want Trump komt ons natuurlijk te hulp als Rusland of China ons echt in de problemen brengen. Al die boze taal van hem is alleen maar voor de bühne, bedoeld voor de conservatieve kiezers bij hem thuis. Als het er echt op aankomt…

Dus beste Mark, je hebt volkomen gelijk met je visie op het Europese leger. Dat moeten we nooit willen. Laat die Kajsa Ollongren maar kletsen. Wat weet die er nou van?!  Hoe hebben we haar ooit Minister van Binnenlandse Zaken kunnen maken ná die vreemde kwast Plasterk?! Maar ja, D66 wilde natuurlijk ook een gunst hebben.

Blijf alsjeblieft blind vertrouwen in de NATO en in President Donald Trump. De geschiedenis zal aantonen dat je aan de goede kant hebt gestaan. Balen trouwens, hè, van die rare Theresa May. We waren zulke dikke vrienden, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Met vriendelijke groet,

Ernst Labruyère
Blogger en Erkend Hofnar

1 comment:

  1. We offer personal loans up to $ 100,000, are you looking for a business loan and have been denied by a bank, we can help with loans of $ 5,000 to a maximum of $ 100,000.loans that can help you start your dream business,Rebuild and get your business back on track and can also bring you on a path to a better financial future.On time, you can apply in just a few minutes and get your money the same day.
    Do not delay! E-mail via {smallscaleloans@gmail.com}
    Thank you for contacting us,
    Best regards
    Mr.George
    smallscaleloans@gmail.com

    ReplyDelete

Blogoria.de

Blogarchief