Search This Blog

Wednesday 14 November 2018

Mijn visie op het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie in tien tweets!


1.       Ergens heb ik het griezelige gevoel dat de #EU één of andere beroerde deal met sluwe Britten in gerommeld wordt, waarbij de details in 583 pagina's vol wol en geblaat zijn verstopt. Het feit dat Michel Barnier geagiteerd en geïrriteerd oogde [vanavond], baart mij zorgen. #Nietinhetpakgenaaid?

2.       De Britten zijn vaak sluwe onderhandelaars en Europa kan het wellicht niet opbrengen het #VK echt voor het blok te zetten. Vooral Nederland - met Stef "Export" Blok - lijkt mij één vd landen die de plas moeilijk op kunnen houden en misschien wel wat water bij de wijn willen doen.

3.       Ik mag de Britten zeer, met hun buitensporig grote invloed op de populaire muziekcultuur en hun verfijnde tongue-in-cheek humor. Maar helaas ook met hun arrogantie, hun leven-in-het-verleden, hun klasseverschillen en hun corrupte graaicultuur aan de top.

4.       Ik beschouwde hun "Suicide by #EU" #Brexit dan ook als goed ding voor Europa, omdat het Europa besluitvaardiger, slagvaardiger en meer oplossingsgericht zou maken en - niet onbelangrijk - veel minder neoliberaal. Wat dat betreft is volgende horde vr EU het neoliberale Nederland.

5.       Begrijp me goed: de huidige neoliberale #EU is een farce in vergelijking met de EU, zoals die ten tijde van de oprichting bedoeld is. De Euro en het Grootkapitaal regeren en dat is niet goed. Maar met het VK binnen de EU zou dat bepaald niet minder zijn geworden.

6.       Zolang de burgers 'n zandpaadje naar de macht in Brussel hebben en het  grootkapitaal en de multinationals een 16-baans snelweg, zal het neoliberalisme blijven regeren. De #EU zou zich moeten afvragen: zouden Willy Brandt, Helmut Schmidt & Helmut Kohl de huidige EU gewild hebben?

7.       Het feit is alleen dat het juist die door alle EU-haters zo geliefde natiestaten en landen zijn die de democratisering van de #EU tegenhouden. En die ervoor zorgen dat de burgers vrijwel niets in te brengen hebben bij de EU en de kleine landen ook bijna niet. #Eigendoelpuntdus

8.       En al die landen en natiestaten lijken te worden geregeerd door enerzijds de neoliberale graaiers en hun horse whisperers van het grootkapitaal en/of anderzijds de kleinburgerlijkheid en kleinzieligheid van reactionair rechts, dat in het donker nog van zijn nachtlampje schrikt.

9.       Ergo: er zal de komende jaren helemaal NIETS gebeuren om de #EU verder te democratiseren en veel meer een instituut van het volk, voor het volk en door het volk - in de breedste zin van het woord(!) - te maken.

10.   Maar daar zal "Big Britain" de komende dertig jaar geen last meer van hebben: al dromende van hun eigen glorieuze grootsheid en op de #EU herwonnen vrijheid zullen ze hun land in het grootste openluchtmuseum ter wereld veranderen. En de wereld zal er bij staan "in shock & awe".

No comments:

Post a Comment

Blogoria.de

Blogarchief